Desi nu sunt foarte cunoscute, semintele de chia reprezintă o alternativă sănătoasă la alte produse pe care le avem în frigider. Aceste seminte au de 30 de ori mai multi antioxidanti decât afinele, de 6 ori mai mult calciu decât laptele integral, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, mai mult Omega-3 decat somonul si cu 25% mai multe fibre decât semintele de in. Datorită faptului că se digeră usor, dar lent, nutritionistii recomandă includerea semintelor de chia în alimentatia zilnică (se consumă în cantităti mici, 1-2 linguri pe zi, în diverse combinatii).
Semintele de chia au o valoare nutritionala deosebita:
- sunt una dintre cele mai bogate surse vegetale de Omega-3
- contin mai multi antioxidanti decat afinele
- sunt bogate in fibre
- sunt o sursa buna de proteine
- pot ajuta la reducerea greutatii corporale deoarece, pe de o parte fiind atat de hranitoare, veti manca mai putin din alte alimente, iar pe de alta parte ele marindu-si volumul va curata organismul de depunerile nedorite din intestine.
- sunt usor de digerat
Mod de utilizare:
Semintele de chia se pot consuma crude, macinate sau germinate, sau pot fi adaugate in smoothie-uri, salate, sandviciuri si diverse preparate gatite pe foc sau coapte.
Continut
Fibre. 28 de grame de seminte de chia contin 11 grame de fibre. Asta inseamna ca poti consuma 41% din cantitatea zilnica recomandata de fibre mancand o singura portie din aceste seminte.
Omega-3 si omega-6. Acizii grasi de tip omega sunt esentiali pentru sanatatea organismului care ii nu ii poate produce, ci ii preia din alimente. Daca nu iti place pestele, cea mai importanta sursa de omega-3, poti consuma seminte de chia, care au acelasi efect benefic asupra sanatatii.
Proteine. Semintele de chia contin aminoacizii esentiali, intr-o combinatie care te ajuta sa ai rezultate mai bune la sala de sport si sa construiesti masa musculara mai rapid.
Calciu. Aceste seminte contin de trei pana la sase ori mai mult calciu decat laptele, in functie de cate consumi odata. Calciul din semintele de chia te ajuta sa iti mentii oasele sanatoase.
Aztecii erau mai sanatosi decat europenii
In mod ciudat, calitatile plantei chia erau cunoscute din timpuri vechi, dar civilizatia le-a neglijat. Chia hispanica este descrisa si ilustrata detailat in Codex Mendoza si in Codex Florentin , din secolul XVI. Probabil ca autorul a avut la baza o scriere azteca, din aceeasi perioada, datata intre anii 1540 si 1585.
Codex Mendoza specifica faptul ca planta era cultivata pe scara larga si era folosita pentru plata tributului catre stapanire, in 21 din cele 38 de state aztece. Istoricii presupun ca, in aceste conditii, ea constituia alimentul de baza, inainte de a se fi recurs la porumb.
Raspandirea larga a plantei rezulta atat din consemnarile arheologice locale, cat si din scrierile exploratorilor spanioli, care localizeaza larga raspandire a plantei in Mexic, Guatemala, Honduras si Nicaragua.
Cercetatorii apreciaza ca vechii azteci aveau o stare de sanatate incomparabil mai buna decat cea a europenilor, a celor din Egipt sau din Orientul Mijlociu, iar aceasta s-ar putea explica si prin folosirea respectivei plante.
O dovada deloc neglijabila sta in faptul ca, in zona de raspandirea a porumbului, starea de sanatate a aztecilor pare sa fi fost mai scazuta.
Ea a fost insa compromisa definitiv in momentul cand descoperitorii Americii au adus din Europa bolile venerice. Boala si moartea au poposit odata cu civilizatia, lovind un popor primitiv, dar pana atunci pasnic si sanatos.
Recomandari
• Avand un indice glicemic mic sunt foarte bune pentru diabetici.
• Datorita bogatiei de acizi grasi omega-3 ajuta foarte mult la scaderea colesterolului in exces si mai ales a LDL-colesterolului (asa-numitul colesterolul “rau”).
• Semintele de chia sunt foarte bogate in fibre (cca 37%) ceea ce le face foarte utile celor suferinzi de constipatie si pentru intretinerea sanatatii colonului in general.
• Bogatia in substante antioxidante le recomanda ca ajutor pretios in intarirea sistemului imunitar si regenerarea celulara.
• Sunt energizante (o lingura de seminte de chia asigura energia necesara unei persoane pe durata intregii zile).
• Contin bor si sunt foarte importante pentru formarea osaturii la copii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu