Despre amarant (stir)

Amarantul (Amaranthus retroflexus – cunoscut popular sub denumirea de stir ) este o planta cu frunze late, originara din jumatatea de sud a Americii de Nord. Face parte din familia Amarantacee, care mai include sfecla, sfecla elvetiana, spanacul si quinoa si se caracterizeaza printr-o crestere si raspandire rapide . 
Semintele asemanatoare cu cerealele reprezentau o sursa esentiala de nutrienti pentru indienii americani, ramanand o mancare populara in Mexic si America de Sud. Acest articol doreste sa evidentieze cateva beneficii pentru sanatate ale acestei plante care nu pare sa fie apreciata indeajuns.
          

Motive ca sa incluzi amarantul in alimentatie

Amarantul este o cereala, de fapt pseudocereala (alaturi de quinoa, hrisca si mei) extrem de nutritiva, foarte bogata in minerale, fibre si proteine, avand putini carbohidrati.
In functie de calitatea sa, amarantul poate contine intre 13 si 19 procente de proteine, ceea ce reprezinta mult mai mult pe gram decat alte cereale precum orezul, sorgul si secara. Important de retinut ca aceasta sursa de proteina contine toti cei opt aminoacizi esentiali (inclusiv lizina, un aminoacid ce lipseste din aproape toate cerealele), fiind o sursa completa de proteina. Proteinele sunt importante pentru dezvoltarea si repararea celulelor, transmit semnale corpului, faciliteaza distribuirea substantelor in corp si multe altele. Fara ele practic ne-am “descompune”.
Nu contine gluten – La fel ca hrisca si quinoa, amarantul nu contine gluten. Desi cei cu intoleranta la gluten si afectiune celiaca se vor bucura sa afle vestea, tot mai multe dovezi indica faptul ca glutenul nu este bun pentru nimeni – inclusiv cei care nu prezinta sensibilitate la gluten. Conform Dr. Alessio Fasano, glutenul activeaza o proteina denumita zonulina care face legatura intre celulele intestinale, declansand un raspuns imunitar. (2) Glutenul contine si acid fitic, un compus care neutralizeaza multe minerale importante, precum magneziul.
Beneficii pentru inima — Desi studiile despre amarant sunt limitate, apar cercetari care evidentiaza beneficiile acestuia pentru sistemul cardiovascular. Un studiu publicat in Grasimile pentru Sanatate si Boli in 2007, de exemplu, a descoperit ca uleiul de amarant poate ajuta pacientilor ce sufera de boli coronariene. (3) Un alt studiu mai recent, publicat in Stiinta Proteomica in 2014, a descoperit ca amarantul are potential in tratarea arteriosclerozei, sau ingustarea arterelor. (4)
Bogat in fibre alimentare — Conform unor statistici asupra continutului nutritiv, o cana de amarant contine 5.2 grame de fibre alimentare, sau 21 % din doza zilnica recomandata (DZR). (5) Mare parte din aceste fibre sunt insolubile, ramanand intacte la trecerea prin tractul intestinal si declansand un efect laxativ. Cu toate acestea, amarantul contine si fibre solubile, care au nevoie de apa, incetinesc digestia si produce beneficii reducand nivelul colesterolului. De aceea amarantul este potrivit si in curele de slabire.
Dens in minerale — Cea mai apreciata calitate a amarantului este concentratia densa de minerale esentiale. O cana de amarant gatit ne furnizeaza DZR de fier, 40 procente din DZR de magneziu (80 % din populatia din tarile dezvoltate se estimeaza ca are deficit de magneziu), 36 procente din DZR de fosfor si o cantitate foarte mare in procent de 105 % din DZR de mangan. Amarantul contine si doze semnificative de calciu, potasiu, zinc, cupru si seleniu. Pe de alta parte, nu are aproape nicio vitamina, exceptand vitamina B6 si acidul folic. (5)

Proprietatile nutritive ale amarantului il incadreaza la categoria "Super Alimente". Si pentru ca nutritionistii ne recomanda sa ne luam proteinele si din alte surse decat cele animale, amarantul este o solutie ideala si un secret al longevitatii si sanatatii. Amarantul se inscrie in categoria cerealelor foarte bogate in proteine avand o valoare proteica mai mare decat orezul, faina integrala de grau, ovaz sau secara. Amarantul contine un aminoacid esential, lizina (proteina de inalta calitate), care lipseste din celelalte cereale. In plus, in amarant gasim foarte multe fibre. Fibrele ajuta la stabilizarea glicemiei iar dvs veti avea energie pentru mai mult timp fara a va ingrasa. Amarantul are un gust asemanator cu nuca, o aroma usor picanta si textura gelatinoasa.

Desi ovazul este indiscutabil cereala „care absoarbe” colesterolul, amarantul pare sa fie aproape la fel de eficient in scaderea nivelului de colesterol rau LDL, fiind o alternativa viabila pentru persoanele carora pur si simplu nu le place ovazul.

Amarantul se consuma de regula sub forma de seminte, flori si ulei, si se utilizeaza la fel ca si orezul. Poate fi adaugat in supe, ciorbe, poate fi garnitura sau chiar desert.  

Surse utilizate pentru acest articol:(1) http://wholegrainscouncil.org
(2) http://primaldocs.com
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov
(4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov
(5) http://nutritiondata.self.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu