Despre avocado

Avocado este un fruct interesant, cu un continut de carbohidrati foarte mic (nu este nici dulce), dar cu un continut mare de grasimi sanatoase si fibre. Originar din America Centrala, avocado este cultivat acum in toate zonele cu clima calda sau mediteraneeana. Este util in dietele ketogenice si low-carb, alaturi de nuca de cocos fiind unul dintre alimentele de import care merita inclus in dieta noastra zilnica.


SFATURI PRACTICE DESPRE AVOCADO


  • Alege fructe fara lovituri, pete si zgarieturi. Daca este copt, trebuie sa fie doar foarte putin moale la suprafata. Daca este prea moale nu mai este bun. Daca este tare inseamna ca este crud si va trebui sa il coci acasa.
  • Pentru a coace acasa fructul de avocado, pune-l intr-o punga de hartie impreuna cu un mar sau o banana. Lasa-l o zi sau doua si vei constata ca este copt.
  • Este un fruct perisabil si de aceea este bine sa il consumi rapid dupa taiere.
  • Dupa ce il desfaci in 2 parti, poti manca sau scobi din el cu o lingurita fara a-l curata de coaja. Ca sa nu te chinui cu decojirea sa, poti cresta cubulete direct in pulpa fructului aflat in coaja si apoi sa scobesti tot continutul cu o lingura mare.
  • La frigider rezista fara a se inegri daca este stropit din abundenta cu zeama de lamaie si inchis intr-un recipient. Daca totusi vezi parti negre in pulpa fructului, indeparteaza-le si consuma doar partea galben-verzuie.
  • Nu se recomanda congelarea preparatelor cu avocado.
  • Coaja trebuie curatata cat mai aproape de fruct, pentru ca acolo este zona unde gasim o concentratie mare de antioxidanti si vitamine.
  • Este un fruct gras, cu gust atipic fructelor, ce aminteste de nuca verde. Daca este amar inseamna ca nu este copt. Poate fi consumat sub forma de salate, sosuri, pasta, in amestecuri de fructe sau ca atare.
  • Exista multe tipuri de avocado. La noi in tara se aduc 3-4 varietati. Cel mai gustos avocado este Hass, cel care are coaja maronie.
    Imaginea reprezentativa pentru articolul: Avocado si beneficiile sale pentru sanatate
sursa foto: pixelix.net

CUM RECUNOSTI UN AVOCADO COPT?

Pentru a vedea daca este copt, trebuie apasat usor pe coaja. Acesta nu trebuie sa fie foarte moale. Daca este crud, se poate coace dupa metoda descrisa mai sus. Pentru a verifica daca nu este prea copt, puteti indeparta codita. Miezul care se vede nu trebuie sa fie maro.
Imaginea reprezentativa pentru articolul: Avocado si beneficiile sale pentru sanatate

sursa foto: nwedible.com

BENEFICII PENTRU SANATATE ADUSE DE AVOCADO


  • Acidul oleic continut ajuta la reducerea colesterolului
  • Bogat in fibre si grasimi sanatoase, dar sarac in carbohidrati si cu indice glicemic foarte mic, avocado este util pentru persoanele cu diabet si hiperglicemie.
  • Bogat in potasiu si folati si astfel benefic pentru sanatatea inimii
  • Sursa de carotenoizi, fitosteroli, tocoferoli, luteina, ajutand in prevenirea si combaterea cancerului de san, de prostata, bucal
  • Adaugat in salata, ajuta la absorbtia altor antioxidanti din legume
  • Efecte antiaging datorate continutului de glutation si vitamina E
  • Perfect ca prima masa pentru bebelusul aflat in pragul diversificarii - este moale, usor digerabil, contine grasimi sanatoase si vitamine valoroase (vitamina C, vitamina K, vitamina B5, B6).
  • Aliment benefic in sarcina datorita continutului de acid folic.
  • Bogat in Omega 9 (acid oleic), un acid gras esential pe care corpul il poate produce in cantitati limitate si care este benefic, printre altele, pentru rolul sau antiinflamator.
  • uleiul de avocado aduce multe beneficii pielii – efect antiaging, reduce iritatia, petele provocate de soare, cosurile, ajuta in producerea colagenului atat de necesar tenului, etc.
  • anumite componente din uleiul de avocado sunt utile pentru sanatatea articulatiilor

Imaginea reprezentativa pentru articolul: Avocado si beneficiile sale pentru sanatate

sursa: http://www.getfit.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu