Crackers raw

Astazi am incercat ceva nou - crackers raw sau painici raw sau  biscuiti/saratele raw. Gasiti pe internet o gramada de retete dupa care va puteti inspira, nu sunt greu de facut si sunt o alegere foarte sanatoasa si gustoasa in acelasi timp, inlocuind cu succes biscuiti sarati clasici. Nu sunt necesare cine stie ce aparate, blendere speciale si ne putem lipsi chiar si de deshidrator.

Ingrediente: 

- o cana de hrisca (eu am avut hrisca maro, care se pare ca nu este cruda, ci prefiarta)
- 1/2 cana seminte de floarea-soarelui
- 1/2 cana seminte de in rasnite (se poate face si fara)
- 1 lingura seminte dovleac rasnite
- 1 lingura seminte de susan alb si negru rasnite
- 1 lingura chimen
- sare dupa gust



Mod de preparare: 


Mai intai, se pun hrisca si semintele de floarea-soarelui in apa, la hidratat,  vreo 8 ore (de seara pana dimineata), fiecare separat. Apoi se scurge apa si se clatesc bine si hrisca si semintele de floarea-soarelui, pana cand apa ramane curata.  Semintele de floarea soarelui isi leapada o camasa cand sunt puse la hidratat. Asa ca, este de preferat sa aruncati camasile, fiind deajuns sa le varsati intr-un castron mai adanc, umpleti cu apa, iar camasile se vor ridica la suprafata. Rasturnati usor apa in chiuveta si repetati procedura pana cand sunteti satisfacuti de curatenia semintelor de floarea soarelui.

Bun. A doua zi punem hrisca in blender cu apa cat sa ii egaleze nivelul si mixam pana cand hrisca devine o crema. Apoi adaugam in blender pe rand semintele de floarea soarelui, semintele de dovleac macinate, susanul si chimenul si mixam in continuare 1-2 minute. Sare adaugam dupa pofta inimii. Se poate pune si un pic de ulei de masline (optional, eu n-am pus). Si mai putem pune orice condiment ne face noua cu ochiul: busuioc, oregano, rozmarin,etc. Lasam compozitia sa stea putin si apoi punem o foaie de copt intr-o tava si intindem amestecul intr-un strat subtire (5 mm) si dam la cuptor, la 40 grade Celsius 15-20 minute. Sau se pot pune pe calorifer si lasate pana a doua zi la uscat. Scoatem din cuptor si  purcedem la manufacturat: painici, triunghiuri, patrate, etc. Daca vreti niste biscuiti crocanti, crackers, puneti stratul cat mai subtire, daca vreti  painici (mai moi), puneti stratul mai gros, 5 mm minim.
Si bineinteles ca se pot adauga sau scoate seminte, condimente din compozitie, rezultand crackersi cu arome diferite.

Enjoy :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu