Quinoa este una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale, fiind excelenta pentru cei care nu consuma carne
Quinoa este clasificata drept o cereala, de fapt o pseudocereala. Este destul de noua in peisajul gastronomic actual, insa, in realitate, este folosita de sute de ani (incasii au cultivat-o pentru prima oara in America de Sud). Quinoa uscata consta in niste seminte mici, dar cand este gatita se „umfla” semanand foarte mult cu couscous-ul. Exista o varietate de culori de quinoa, de la alb si ivoriu pana la rosu si negru.
Cercetatorii se refera la quinoa ca la un superaliment deoarece este o proteina completa, continand toti aminoacizii de care corpul are nevoie. Quinoa este un aliment extraordinar pentru vegetarieni, fiind cea mai buna sursa vegetala de proteine (chiar mai buna si decat soia). O ceasca de quinoa gatita ofera 15% din doza zilnica recomanda de fier, 19% acid folic (important pentru femeile care vor sa devina mame), 58% mangan, 30% magneziu, 28% fosfor, dar si 5 grame de fibre (ingredientul minune care da senzatia de satietate). Un mic minus pe care il are quinoa: destul de multe calorii (o ceasca are cam 200 de calorii), in consecinta, trebuie sa o consumi cu atentie astfel incat sa nu depasesti necesarul zilnic.
5 pasi ca sa gatesti corect folosind quinoa. O poti integra in salate, supe, sandwich-uri si chiar deserturi
1. Inainte de a gati quinoa, spal-o! Deasupra semintelor de quinoa exista un strat protector in care se regasesc saponine, niste compusi care ii dau un gust usor amarui. Desi in momentul in care este ambalata quinoa este „prespalata”, este recomandat totusi sa o mai speli o data sub jet puternic de apa rece, pentru cateva secunde. Apoi trebuie bine scursa.
2. O cana de quinoa va fi fermentata in 3 cani de apa calduta la care adaugam 1 lingura de zer, iaurt, chefir, lamaie sau otet (doar una din ele- eu va recomand sa folositi iaurt pentru ca va capata un gust foarte bun). Se lasa la fermentat intr-un borcan acoperit cu capac sau intr-un castron acoperit cu un prosop de bucatarie, pentru cel putin 12 ore. Se poate folosi in aceleasi retete in care in mod normal am folosi orez.
3. Cea mai intalnita metoda de a gati quinoa este prin fierbere (se procedeaza cam la fel ca la orez). Foloseste doua sau trei parti de apa la o parte de quinoa si fierbe quinoa in jur de 15 minute, pana cand lichidul este absorbit de seminte, iar acestea se umfla. Dupa ce ai fiert quinoa, o poti asezona cu putin ulei de masline, sare si piper.
4. In afara de apa, mai poti fierbe quinoa si in supa de legume sau supa de pui (pentru cei care nu sunt vegetarieni) sau chiar in lapte, atunci cand prepari deserturi. In acest fel, vei intensifica si mai mult aroma mancarurilor tale. Daca faci supe, atunci fierbe quinoa in apa in care au fiert separat si legumele sau carnea de pui. Daca o folosesti la salate, atunci quinoa trebuie scursa bine deoarece poate retine destul de multa apa, lucru ce poate dauna salatei.
5. Un alt pas important, este sa lasi quinoa sa se „odihneasca” cam 15 minute dupa ce ai fiert-o.In acest fel se usuca si semintele vor capata o consistenta mai buna, pentru ca se separa unele de altele. In caz contrar, vor fi mai lipicioase si mai putin aspectoase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu