Pesto raw vegan de leurda

Mai intai sa vorvbim putin despre leurda, una dintre vedetele acestei primaveri, o adevarata comoara, despre care nu stiu cati dintre voi ati auzit de ea si inclus-o in alimentatie. Frunzele, care apar in lunile martie-aprilie, au componente asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil (de unde si denumirea stiintifica de Allium Ursinum), care imprima gustul si mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium. In plus, se mai gasesc carotenoizi, vitaminele A si C, levuloza, ulei eteric complex si saruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.
Proprietatile terapeutice ale leurdei reliefeaza, in primul rand, rolul depurativ, respectiv capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decat usturoiul.
Pentru aceasta actiune, se recomanda ca, in fiecare primavara, sa se faca o cura de 4 saptamani, cu frunze proaspete (de remarcat ca, prin uscare, frunzele isi pierd din proprietati). In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine.
Mai multe despre leurda, o voi face intr-o alta postare, dupa o documentare mai amanuntita, acum am vrut doar asa, pe scurt, sa va explic rolul si importanta leurdei ;). 
Bun, sa revenim la pesto-ul (pasta/sos) de leurda, de fapt un fel de pesto reinventat, deoarece stim bine ca pesto este o specialitate italieneasca, ce are la baza busuiocul, semintele de pin, uleiul de masline si parmezan. Si pentru ca l-am reinventat, l-am transformat si in vegan (fara nimic de origine animala), asadar avem un pesto raw (crud) vegan (fara branza, parmezan).
Este o reţetǎ foarte simplǎ, ieftinǎ, rapidǎ şi gustoasǎ, care poate fi modificatǎ foarte bine dupǎ gustul personal. Se poate foarte bine face pesto si din urzici, sau spanac sau orice alte verdeturi doriti. Profitaţi acum neapǎrat de bogǎţiile primǎverii, încercaţi sǎ consumaţi cat mai multe plante oferite de acest sezon, ele vǎ vor umple “rezervoarele” de vitamine şi minerale, golite de iarna grea care tocmai a trecut.

Ingrediente:

1/2 cana samburi de nuci hidratati in prealabil (lasati peste noapte in apa)
1/3 cana seminte de floarea-soarelui la fel hidratate peste noapte
o legatura mare de leurda, cam cat cuprindeti intr-o mana
2-4 linguri de ulei de masline sau si mai mult daca doriti, depinde cum va place consistenta pesto-ului
2 linguri zeama de lamaie
cateva fire de patrunjel
sare de mare (sau sare roz de Himalaya)
apa, atat cat este necesar

Mod de preparare:

Spalam bine leurda si o maruntim putin cu un cutit, apoi o introducem in blender sau in robotul de bucatarie (cel cu lama in S). Nucile si semintele hidratate se limpezesc bine, dupa care se adauga si ele, pe rand, in robot alaturi de leurda. Amestecam bine bine, sa se maruntesca tot si adaugam in continuare restul de ingrediente. Mai mixam totul inca putin, cam 30 secunde si gata! La final, gustam si vedem daca mai este necesar sa completam cu sare, ulei sau apa. In cazul in care mai adaugi ceva, se mai mixeaza putin, cateva secunde, pentru o omogenizare completa.

Gustul este minunat, e usor cremos de la nuci si seminte si iute tare, de la leurda (asa ca daca vreti un gust mai subtil puteti pune mai putina leurda, mie una insa imi place asa cum a iesit)! Il puteti servi pe paine integrala, painici crocante sau crispi, pe felii de rosii, castraveti, dovlecei, gulie, morcovi, telina, cu paste integrale, etc.  
Va las in continuare sa savurati pozele :)))) si va doresc pofta de viata si sanatate la patrat!!!






Pofta buna si sanatate maxima!
Enjoy and stay healthy & happy! :)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu