Mai
intai sa vorvbim putin despre leurda, una dintre vedetele acestei primaveri, o
adevarata comoara, despre care nu stiu cati dintre voi ati auzit de ea si
inclus-o in alimentatie. Frunzele, care apar in lunile martie-aprilie, au
componente asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil (de
unde si denumirea stiintifica de Allium Ursinum), care imprima
gustul si mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium. In plus, se
mai gasesc carotenoizi, vitaminele A si C, levuloza, ulei eteric complex si
saruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.
Proprietatile
terapeutice ale leurdei reliefeaza, in primul rand, rolul depurativ, respectiv
capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult
mai activa decat usturoiul.
Pentru aceasta actiune, se recomanda ca, in fiecare primavara, sa se faca o cura de 4 saptamani, cu frunze proaspete (de remarcat ca, prin uscare, frunzele isi pierd din proprietati). In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine.
Pentru aceasta actiune, se recomanda ca, in fiecare primavara, sa se faca o cura de 4 saptamani, cu frunze proaspete (de remarcat ca, prin uscare, frunzele isi pierd din proprietati). In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine.
Mai
multe despre leurda, o voi face intr-o alta postare, dupa o documentare mai
amanuntita, acum am vrut doar asa, pe scurt, sa va explic rolul si importanta
leurdei ;).
Bun, sa revenim la pesto-ul (pasta/sos) de leurda, de fapt un fel
de pesto reinventat, deoarece stim bine ca pesto este o specialitate
italieneasca, ce are la baza busuiocul, semintele de pin, uleiul de masline si
parmezan. Si pentru ca l-am reinventat, l-am transformat si in vegan (fara
nimic de origine animala), asadar avem un pesto raw (crud) vegan (fara branza, parmezan).
Este o reţetǎ foarte
simplǎ,
ieftinǎ,
rapidǎ
şi gustoasǎ,
care poate fi modificatǎ foarte bine dupǎ gustul personal. Se poate foarte
bine face pesto si din urzici, sau spanac sau orice alte verdeturi doriti. Profitaţi
acum neapǎrat
de bogǎţiile
primǎverii,
încercaţi sǎ
consumaţi cat mai multe plante oferite de acest sezon, ele vǎ vor umple
“rezervoarele” de vitamine şi minerale, golite de iarna grea care tocmai a
trecut.
Ingrediente:
1/2 cana
samburi de nuci hidratati in prealabil (lasati peste noapte in apa)
1/3 cana
seminte de floarea-soarelui la fel hidratate peste noapte
o
legatura mare de leurda, cam cat cuprindeti intr-o mana
2-4
linguri de ulei de masline sau si mai mult daca doriti, depinde cum va place
consistenta pesto-ului
2
linguri zeama de lamaie
cateva fire
de patrunjel
sare de
mare (sau sare roz de Himalaya)
apa,
atat cat este necesar
Mod de preparare:
Spalam
bine leurda si o maruntim putin cu un cutit, apoi o introducem in blender sau
in robotul de bucatarie (cel cu lama in S). Nucile si semintele hidratate se
limpezesc bine, dupa care se adauga si ele, pe rand, in robot alaturi de
leurda. Amestecam bine bine, sa se maruntesca tot si adaugam in continuare
restul de ingrediente. Mai mixam totul inca putin, cam 30 secunde si gata! La
final, gustam si vedem daca mai este necesar sa completam cu sare, ulei sau
apa. In cazul in care mai adaugi ceva, se mai mixeaza putin, cateva secunde,
pentru o omogenizare completa.
Gustul este minunat, e usor cremos de la nuci si seminte si iute tare, de la leurda (asa ca daca vreti un gust mai subtil puteti pune mai putina leurda, mie una insa imi place asa cum a iesit)! Il puteti servi pe paine integrala, painici crocante sau crispi, pe felii de rosii, castraveti, dovlecei, gulie, morcovi, telina, cu paste integrale, etc.
Va las in continuare sa savurati pozele :)))) si va doresc pofta de viata si sanatate la patrat!!!
Pofta buna si sanatate maxima!
Enjoy and stay healthy & happy! :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu