Despre castane

De ce sa mananci castane? Pentru ca sunt bogate in nutrienti si au o savoare rafinata, ce satisface excelent apetitul in sezonul friguros.
Castanele comestibile sunt diferite de alte fructe oleaginoase prin faptul ca sunt sarace in grasimi si au un continut mai ridicat de amidon. Acestea au o textura sfaramicioasa si o aroma usoara, dulce. 
Un aliment bogat in amidon este valoros numai daca contine fibre si amidon rezistent. Ori in castane, se regasesc in cantitati insemnate, chiar dupa prepararea termica.




Beneficiile lor asupra sanatatii sunt numeroase. Astfel, castanele:

- detin valoroase depozite de vitamina A, B6 si E, dar si glucide cu absorbtie lenta, potasiu si acid linoleic (substanta care reduce colesterolul si previne bolile de inima).

- sunt o sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C.

- contin protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, valoarea lor calorica fiind de 200 calorii la 100 g.

- caloriile continute in castane nu provin din grasimi, ci din carbohidrati.

- sunt lipsite de colesterol si de sodiu, fapt pentru care sunt o alegere foarte buna pentru cardiaci.

- sunt o buna sursa de fibre, asa ca persoanele care isi doresc sa se ingrase sau sa isi fortifice musculatura si organismul nu ar trebui sa le ocoleasca.

- contin tiamina - vitamina care completeaza rezervele de energie, echilibreaza digestia si apetitul - si riboflavina, vitamina ce imbunatateste activitatea metabolica.

- au un indice glicemic moderat (in jurul valorii de 60), identic cu al bananelor, pepenelui si ananasului, asigura satietate si au efecte benefice asupra colonului.

- ajuta la tratarea problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsiva.

- repara gaurile microscopice din vasele de sange si capilare si imbunatatesc elasticitatea acestora.

Mai multe studii asociaza consumul regulat de fructe oleaginoase cu diminuarea riscului de boli cardiovasculare si diabet de tip 2, scaderea riscul de calculi biliari si cancer de colon la femei. De asemenea, faina obtinuta din castane nu contine gluten si de aceea este folosita in diverse produse destinate persoanelor cu boala celiaca.
Introduse periodic în dietă, castanele ne ajută să prevenim diabetul şi să ţinem stresul sub control.
Persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui să consume zilnic, timp de trei săptămâni, câte 100 g de castane, deoarece ajută la reglarea nivelului glicemiei. Potrivit medicului american Melinda Hemmelgarn de la Universitatea din Missouri, castanele conţin fibre (3 g la 100 g de fructe) care scad rata de absorbţie a zahărului în sânge. 

Potrivit specialiştilor americani de la Clinica Mayo, cura cu castane este unul dintre cele mai bune remedii pentru combaterea stresului. Acestea conţin magneziu, recunoscut pentru calităţile sale de tonic general, antidepresiv şi echilibrant psihic. În acest scop, castanele se recomandă sub formă de piure. 





Cum gatesti castanele

 

Castanele grele si cu coaja stralucitoare sunt garantia unui fruct bun. Daca le pui intr-un bol cu apa, castanele putrezite, uscate sau mancate de viermi se ridica si plutesc la suprafata.
Castanele se pot fierbe in apa timp de 30 de minute, dar consumate ca atare nu sunt prea gustoase. Cand se doreste adaugarea lor la alte mancaruri se fierb in apa clocotita doar 5 minute. Dupa aceea se scot si se trec print-un jet de apa rece. Apoi se decojesc si se curata inclusiv de coaja interioara de culoare maro, putin amaruie.
Castanele se pot gati si la tigaie. In regiunile unde acestea se mananca traditional se foloseste o tigaie speciala, proiectata cu multe gauri.
Insa, cel mai raspandit si delicios mod de preparare a lor ramane coacerea la cuptor. Se recomanda incizionarea cojii inainte de gatire pentru ca permite reducerea timpului de preparare si impiedica explozia lor sub actiunea caldurii. Castanele se coc in cuptor timp de 20 - 30 de minute la 220 grade Celsius. La jumatatea timpului se intorc pentru a se rumeni uniform. Cand incepe sa se simta mirosul placut de castane coapte, se verifica daca sunt gata cu ajutorul unui cutit. Se scot din cuptor, se presara cu putina sare si se acopera cu un prosop timp de 10 minute ca sa se decojeasca usor. Este important sa fie curatate calde deoarece dupa racire se decojesc mai greu. Din acest motiv se pregatesc cantitati mici pentru o singura masa.
Sau se mai pot consuma sub forma de piure. Astfel, 200 g de castane se spală bine şi se pun la fiert într-un litru de apă fierbinte. După 40 de minute, oala se ia de pe foc, apa se scurge, iar castanele se lasă să se răcorească. După aceea, se decojesc şi se pisează până ce obţine o pastă. 
Piureul din castane este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, pastreaza in mare parte vitaminele fructului proaspat. Datorita aportului imens de vitamine si minerale, acesta este un tonic natural extrem de puternic, fiind perfect pentru persoanele aflate in convalenscenta, in crestere, pentru sportivi, copii si batrani sau pentru cei care sufera de anemie sau astenie. 

2 comentarii:

  1. Thank you for writing about chestnuts! We are waiting for them to show up in stores.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu cea mai mare placere! La noi au aparut deja, eu le-am facut la cuptor,sunt delicioase si foarte hranitoare.

    RăspundețiȘtergere