Cateva retete de smoothie

Smoothie este o băutură rece, pe bază de fructe proaspete sau congelate, după preferinţa fiecăruia, si care mai poate conţine iaurt, lapte sau tot felul de seminte. Se poate îndulci cu miere, sau se consumă ca atare. Un smoothie la micul dejun este un mod minunat de a-ți începe dimineaţa, cu o bombă de energie care îţi va asigura vitaminele şi starea de bine necesară pentru întreaga zi. Sau, poate inlocui cu succes gustarea de peste zi, existand o mare varietate de smoothie-uri foarte hranitoare si energizante.
   
Smoothie cu fructe goji                                                                                             
 1/2 ceasca de fructe goji (inmuiate in prealabil vreo 1-2 ore in apa)
 1 banana coapta
 2 cesti de lapte de migdale/soia/alune/orez

Se pun in blender fructele de goji si laptele si se mixeaza pana se maruntesc toate fructele. Se adauga banana si se mai mixeaza cateva secunde. Optional se poate presara si putina scortisoara sau cuisoare pudra.

Fructele goji sunt un superaliment, avand numeroase proprietati benefice asupra organismului nostru: incetinesc procesul de imbatranire, previn diverse tipuri de cancer, inlatura depresia, stimuleaza sistemul imunitar si functionarea ficatului etc.

 Smoothie cu capsuni 

 2 cesti de capsuni
 1 banana coapta
 2 lingurite seminte de chia
 1 ceasca de apa

Se adaugă, pe rând, în blender toate ingredientele și se mixează până capătă o consistenţă cremoasă. Acest smoothie se servește imediat. Putem adăuga şi scorţişoara sau vanilie, sau lapte de cocos, depinde doar de preferinţele noastre.

Datorită conţinutului crescut de minerale (fier, potasiu, fosfor, calciu) şi oligoelemente (zinc, sulf, iod), căpşunile au proprietăţi tonice. Sâmburii mici din căpşuni previn constipaţia, iar fibrele solubile pe care le conţin scad colesterolul din sânge.




Smoothie verde

2 tulpini de telina apio
1 banana coapta
1 mana de baby spanac
1 para
2 cesti de apa

Gustul este foarte fresh si nu e nevoia de indulcitor, din cauza bananei. Daca il gasiti prea dulce, se poate inlocui banana cu un avocado. Se poate pune si un kiwi, sau orice altceva iti face cu ochiul, combinatiile nu au nici o limita.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Smoothie cu afine

1 cana de afine
1 banana coapta                                                                         
1 cana lapte migdale/cocos
1 cana apa
2 lingurite seminte de chia

Acest smoothie datorita afinelor, este o sursa foarte bogata de antioxidanti, vitamine si minerale. Iar pentru a creste puterea energetica a afinelor, le-am combinat cu semintele de chia. Unul dintre superalimentele preferate ale sportivilor, semintele de chia elibereaza energia treptat in corp si contin de doua ori mai mult potasiu decat bananele (mineral care promoveaza sanatatea oaselor si dezvoltarea muschilor, necesare pentru efort fizic). Si laptele de cocos este indispensabil. Ofera smoothie-ului o consistenta fina, dar este si bogat in fier, care impiedica aparitia starilor de moleseala si oboseala.


Smoothie cu dovleac 
      
2 cesti dovleac cuburi               
2 mere
1 para
2 morcovi
1 cana apa 
1/2 lingurita de scortisoare

Acest smoothie este unul antioxidant, datorita in principal dovleacului, dar si scortisoarei. Despre dovleac v-am mai povestit eu, cum ca este foarte bogat in antioxidanti si vitamine, are un aport redus de calorii, 100g de fruct continand doar 26kcal. Dovleacul este foarte bogat in fibre si in vitamina A, 100g de dovleac asigurand 246% din DZR de vitamina A.
Iar despre scortisoara, exista numeroase studii care au dovedit cat de benefica poate fi pentru organism. In primul rand, este recomandata pentru diabetici si hipoglicemici, reduce colesterolul rau din sange si are proprietati antibacteriene.In al doilea rand, datorita numarului redus de calorii, este recomandata si in curele de
slabire.

Enjoy :)
        
    
      






                                                                  






     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu