Despre linte

Lintea are proprietati nutritive valoroase si este usor sa o preparam. Comparativ cu preparatele din alte tipuri de legume cu boabe uscate (asa cum este fasolea), preparatele din linte sunt relativ rapid şi uşor de pregatit.Lintea absorbe cu uşurinţă o varietate de arome minunate din alte alimente şi condimente si este disponibila pe tot parcursul anului. Lintea are numele botanic Lens ensculenta. Cele mai comune tipuri de linte sunt de culoare verde sau maro, dar lintea este disponibila si în culorile negru, galben, roşu şi portocaliu. Aroma diferă uşor printre soiurile de linte, gustul fiind în general unul dens, oarecum de nucă. “Combinatia dintre orez si linte creste de trei ori valoarea proteinelor” – ne spune nutritionistul Patrick Holford. Aceasta este de altfel baza dietelor din India.
Mic istoric: Se crede ca lintea isi are originea în Asia Centrală, unde a fost consumata din timpuri preistorice. Seminţe de linte datând de 8000 ani au fost descoperite in situri arheologice din Orientul Mijlociu. Lintea a fost menţionata în Biblie atât ca elementul pe care Iacov l-a tranzacţionat cu Esau pentru dreptul de întâi născut şi ca parte a pâinii care a fost făcută în perioada de captivitate babiloniană a poporului evreu.
O masa ce contine 200 de grame de linte preparata va asigura 200% din doza zilnica recomandata de molibden, 90% din necesarul zinic de acid folic sau 63% din necesarul de fibra alimentara.

Lintea: beneficii pentru sanatate

LinteLintea, un membru mic dar atat de puternic din punct de vedere nutriţional din familia leguminoaselor, este o sursa foarte buna de fibre ce ajuta la scaderea colesterolului. În plus faţă de efectele sale benefice asupra sistemului digestiv si inimii, fibrele solubile ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Dacă aveţi rezistenta la insulina, hipoglicemie sau diabet este recomandat sa consumati preparate din linte care pot ajuta cu adevarat la echilibrarea nivelului de zahar din sange in timp ce furnizeaza energie constant. Continutul ridicat de fibre din linte previne cresterea rapida a nivelului zahărului din sânge după fiecare masă. Dar aceste proprietati sunt doar cateva dintre beneficiile minunate pe care le poate aduce consumul de linte pentru organismul dvs, asa cum veti putea citi in acest articol realizat de ProDieta.ro pe baza studiilor de cercetare in domeniu si a bibliografiei expusa in partea de jos a site-ului. Lintea aduce in organismul nostru şase minerale importante, două vitamine din complexul B, proteine complete si practic nici pic de grăsime. Lintea, acest mic gigant nutritional, aduce doar 230 calorii la o cantitate cuprinsa intr-un pahar. Lintea, ca şi celelalte tipuri de legume cu boabe precum fasolea, este bogata in fibre dietetice atat solubile cat şi insolubile. Fibrele solubile formeaza o substanţă ca un gel în tractul digestiv si ajuta bila. Cercetarile in domeniu au arătat că fibrele insolubile previn constipatia si cresc scaunul dar, in plus, ajută la prevenirea afecţiunilor digestive cum ar fi sindromul de intestin iritabil si diverticuloza.

Iubiti-va inima! Mancati linte!

Într-un studiu care a examinat tiparele consumului alimentar şi riscul de deces din cauza bolilor coronariene, cercetatorii au urmarit timp de 25 de ani mai mult de 16.000 de bărbaţi de vârstă medie din Statele Unite, Finlanda, Olanda, Italia, fosta Iugoslavie, Grecia şi Japonia. Iata, in linii generale, tiparele alimentare in diverse regiuni ale lumii: consum marit de produse lactate in Europa de Nord; consum prea mare de carne în SUA; un consum mare de leguminoase, peşte si vin în sudul Europei şi consum sporit de cereale, produse din soia si peşte în Japonia. Cand cercetatorii au finalizat cercetarile si au analizat datele în legătură cu riscul de deces din cauza bolilor de inima, au descoperit ca legumele reduc acest risc cu un procent enorm, si anume 82%!!!
Contribuţia adusa de linte la sanatatea inimii nu constă doar în fibre, dar si în cantităţi semnificative de acid folic si magneziu. Acidul folic ajută la scaderea nivelului de homocisteina (un aminoacid care este un produs intermediar în cadrul unui proces metabolic important numit ciclul de metilare). Atunci când avem suficient magneziu in corp, venele si arterele respira “relaxate”.

Fier pentru Energie

În plus faţă de furnizarea de carbohidrati cu eliberare treptata de energie, lintea creşte nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor dvs. de fier. Femeile aflate la menstruatie sunt in mod special mai expuse riscului de deficit de fier. Creşterea depozitelor de fier cu ajutorul lintei este o idee bună – mai ales că, spre deosebire de carnea rosie, care este intr-adevar o altă sursă de fier, lintea nu este bogata in grasimi si calorii. Fierul este o componentă integrantă a hemoglobinei, care transporta oxigenul de la plamani la toate celulele corpului, şi este, de asemenea, parte a sistemelor enzimatice cu rol de cheie pentru metabolism si producerea de energie. Si tineti minte: Daca sunteti insarcinata sau alaptati, cu atat mai mult creste necesarul de fier. Copiii aflati in perioada de crestere şi adolescenţii au, de asemenea, nevoie de mai mult fier. Gatiti cu incredere preparate din linte pentru copii.

Cum gatim lintea?

Preparatele din linte pot fi pregătite în ziua in care doriti sa le serviti, deoarece lintea nu trebuie inmuiata cu mult timp inainte, precum fasolea. Înainte de a gati preparate din linte si de a spala lintea o puteti raspandi pe o placă deschisa la culoare sau de o culoare contrastanta pentru a verifica şi elimina eventualele pietre mici sau moloz. După acest proces clatiti lintea cu apa din abundenta. Pentru a fierbe lintea, utilizati trei cesti de lichid pentru fiecare ceasca de linte. Soiurile de linte verde si maro isi pastreaza cel mai bine forma dupa preparare asa ca sunt cele mai folosite in preparate si retetele pe baza de linte.

SFAT IMPORTANT: Pentru a fi mai usor de digerat puneti lintea in apa care deja fierbe! E de preferat sa fierbeti lintea la foc mic. De obicei lintea verde are nevoie de 30 de minute pentru a fi fiarta iar cea rosie de numai 20 de minute.

Preparate din linte:

Idei de preparate din linte: Combinati linte fiarta cu ardei gras dulce tocat pentru a face o salata rece delicioasa. Preparatul se condimentează cu ierburile şi condimentele preferate. Alta idee de preparate din linte: aruncati taitei, mici buchetele de broccoli si praz tocat peste lintea fiarta. Apoi amestecati cu ulei de masline, usturoi toxat marunt si ghimbir. Reteta de supa de linte marocana este usor de preparat. Pentru supa de linte marocana fierbeti lintea cu legumele preferate ca pentru orice supa iar spre final adaugati tamari, coriandru, chimen, ardei iute şi curcuma.

Sfaturi / De avut in vedere

Lintea conţine purine – substantele ce apar în mod natural si care se gasesc in mai multe alimente. De altfel, purinele sunt frecvent întâlnite la plante, animale şi om. Persoanele sensibile pot avea probleme de sanatate legate de consumul excesiv de purine. Purinele se pot descompune in forma de acid uric iar acumularea în exces a purinelor în organism poate duce la acumularea in exces de acid uric. Boala numita “guta” şi formarea de pietre la rinichi sunt două exemple de probleme legate de acid uric care pot fi legate de consumul excesiv de purina. Cu toate acestea, studii recente au aratat că purinele din carne şi peşte cresc riscul de guta, în timp ce purinele din alimentele vegetale nu afecteaza sanatatea.
Sursa: http://prodieta.ro/lintea-beneficii-preparate-din-linte-cum-preparam-lintea/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu