Crumble cu rubarba, mere si capsuni

In primul rand, sa vorbim putin despre rubarba, ingredientul vedeta din aceasta prajitura delicioasa si super de aromata, insa numai putin, caci internetul abunda acum de informatii care mai de care, asa ca ramane la libera alegere a fiecaruia sa citeasca.
Asadar, rubarba, considerata de unii fruct, de altii leguma, este o sursa excelenta de vitamina C si calciu. este saraca in calorii si destul de bogata in antioxidanti, fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc, precum si in luteina, un compus natural al carei principal beneficiu este imbunatatirea sanatatii pielii si a ochilor. Are o gramada de beneficii asupra organismului:
- datorita continutului mare de fibre, este recomandata in cazurile de indigestie;
- reduce presiunea arteriale;
- are proprietati antibacteriene, antioxidante, antiinflamatorii si antialergice;
- ajuta la reducerea colesterolului;
- previne diabetul, datorita prezentei vitaminei K, care reduce rezistenta organismului la insulina;
- este potrivita la tratarea anemiilor.
Este important de stiut faptul ca doar tija sau tulpina se consuma de la rubarba, frunzele fiind toxice si chiar fatale. Rubarba poate gatita in deserturi(prajituri,tarte,inghetate), dulceata, compoturi, supe, ciorbe, sosuri sau poate fi consumata ca atare, cruda in salate, aperitive.

Despre crumble, pot sa va spun ca este un desert inventat de britanici, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial,cand untul si faina erau rationate, fiind un inlocuitor perfect pentru aluatul cu mult unt de la o placinta sau tarta si solutia perfecta pentru a folosi fructele de sezon.

Ingrediente le impartim in doua:

Baza:

- 3-4 tije de rubarba taiate marunt
- 2 mere curatate de coaja si taiate cubulete
- 1 cana de capsuni taiate cubulete
- 1/4 faina de secara/orez/ovaz (optional, daca vrei ceva mai legata compozitia)
- 1/4 cana zahar din nuca de cocos (sau alt indulcitor natural la alegere, de exemplu 2 linguri sirop de artar/agave)
- 1 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita nucsoara
- zeama de la o portocala

Crusta:

- 1/2 cana fulgi de ovaz fini
- 1/2 cana faina de cocos
- 2 linguri sirop de artar
- 1/2 lingurita scortisoara
- 3 linguri unt de cacao/cocos

Mod de preparare:

Mai intai amestecam bucatile de rubarba, mere si capsuni cu restul ingredientelor ce compun baza, respectiv faina, zaharul, scortisoara, nucsoara si zeama de portocale, si asezam intreaga compozitie intr-un vas de sticla, yena, pe care-l ungem in prealabil cu putin ulei de cocos.
Introducem vasul in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, pentru aprox. 20 minute.
Intre timp, ne ocupam de preparerea crustei aromate si crocante de deasupra. Astfel, punem fulgi de ovaz in robotul de bucatarie, cel cu lama S, faina de cocos, scortisoara si mixam bine, pana se maruntesc fulgi, dar nu de tot. Apoi adaugam si siropul de artar si untul topit la bain-marie, si mai mixam in continuare putin (cca. 30 secunde), pana obtinem o textura nisipoasa. Dupa 20 de minute, scoatem vasul din cuptor, presaram amestecul de crusta si punem inapoi in cuptor pentru inca vreo 10 minute, pana se rumeneste usor amestecul de deasupra, respectiv crusta :).
Se serveste caldut, dar merge la fel de bine si rece, cu topping din crema de cocos, frisca de cocos sau inghetata daca avem cumva facuta, sau dupa placul fiecaruia, cum va spune inima!








 Eu am servit-o chiar si alaturi de o racoritoare si binevenita limonada cu menta si ghimbir ;):))

Pofta buna si sanatate maxima!
Enjoy and stay healthy & happy! :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu